Menu
Your Cart

Икони на Св. Пантелеймон

Ръчно изработени и рисувани икони на Свети Панталеймон - уникална изработка от доказани майстори иконописци на най-добрите цени онлайн в нашия православен магазин. 

Светия великомъченик и целител Пантелеймон Никомидийски приживе е учил медицина и станал известен придворен лекар. Приема християнството и името Пантелеймон, което означава „всемилостив“. Получил дар да бъде лечител и чудотворец. Св. Пантелеймон е провъзгласен за покровител на болните, лекарите, медицински сестри, зъболекари, акушерки, здравните работници, ветеринарите, спасителите и всички, които спасяват или помагат в нужда.

Иконите на Св. Пантелеймон се изобразяват на база първоначалния иконографски образ - млад, облечен със син хитон, златисти наръкавници и керемидено червен плащ, с бяла лента, мъченически кръст и кутия с лекарства наподобяваща реликварий.

Празникът на светеца се чества на на 27 юли, като народ нарича този празник още Пантелей пътник и Воден Пантелей, тъй като светецът господар на силните поройни дъждове и наводненията. 

Болните посещават лечебни извори и обричат курбан за здраве и дълголетие.

Иконата на светеца е подходящ подарък за всички лекари и здравни работници, при освещаване на нова болница, за лекарски и зъболекарски кабинети, аптеки и много други.

Иконата на Св. Панталей закриля и всички именници: Пантелей, Панчо, Панто, Панка, Милена, Милен, Мирена, Милчо, Милчена, Милетин, Милица, Милина, Миленко, Добрин, Добрина, Добри, Добриян, Добрина, Добринка, Добра, Добрияна и други. 

Икона на Свети Великомъченик Пантелеймон - автентично състаряване
New -20 %
Model: 1083-3
Икона на свети ПанталеймонПокровител на лекари и акушери. Възпитан от майка християнка, роден с името Панталеон в Никодимия. Обучава се за лекар и става много добър в професията си. Приема християнството на предела между 3. и 4. век, време много тежко за хората изповядващи вяра в Христа. Заради това..
199.00 лв. 249.00 лв.
Икона на Свети Великомъченик Пантелеймон - ръчно изработена
New -20 %
Model: 1083-1
Икони на свети Великомъченик Панталеймон показващи един смел и отговорен мъж, който умира мъченически заради вярата си в Иисус Христос. Панталеоне по рождение, и след това Панталей, Панталеймон (родом в Никомедия и починал пак там на 27 юли 305 г.), според житието му е бил християнин, личен лекар на..
119.00 лв. 149.00 лв.
Икона на Свети Великомъченик Пантелеймон - с позлатен фон
New -25 %
Model: 1083-2
Иконата на Свети Панталеймон изобразява още един светец родом от Никодимия в края на 3 век. Възпитан като християнин от своята майка, която за съжаление почива млада. Панталеон (както се казвал по рождение) по заръките на баща си бил изучен за лекар. Той става чудесен лекар и помага на много хора за..
149.00 лв. 199.00 лв.
Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)
Notification Module
This is the sticky Notification module. You can use it for any sticky messages such as cookie notices or special promotions, etc.