Практиката по поаряване на икони по повод и без повод  изисква някои съвети за хората, така че да не нарушават сакралното предназначение на иконата. В този текст ще се запознаем накратко с въпроса как да надпишем икона за подарък.

 

Първо трябва да се каже, че иконата след като ще бъде подарена, тя не трябва да бъде осветявана от подаряващия. Тоест тя още няма да е този свещен предмет на православната християнска същност. Това не значи, че трябва небрежно да се отнасяте към иконата. Дори е важно след като я подарите и получателят види подаръка, да го информирате относно освещаването.

 

Трябва да я опаковате качествено, така че при пътуването до получателя, да се запази нейната цялост. Що се отнася до надписване на икона за подарък, самите пожелания и послания трябва да са свързани директно с празника или повода за подаряване на иконата.

 

Не може да се каже без детайлно проучване кога най-често се подаряват икони; поводите са за класическите празници свързани с православния календар – имен ден, кръщенка, Рождество Христово; но и за семейни поводи при раждане на дете, юбилей, при църковна сватба и какво ли още не. Не са редки случаите, когато икони се подаряват без празничен повод, но за здраве, благополучие на любими хора или на хора в нужда; също така икона се подарява за закрилник на дом или обитание.

 

Какъвто и да е поводът, икони с пожелание и послания се надписват директно свързани с него. Ако е за здраве, се пише това на приложената бележка. Не казваме картичка, защото тя е в разрез със сакралната природа на иконата. Достатъчно е при опаковката да залепите този надпис като бележка, или можете да поставите писмо от вътрешната страна на опаковката, като внимавате това да не нарани иконата.

 

Важно е посланието да съответства на повода, това е основното правило при надписване на икона за подарък. Освен повода, предназначението, описва се и получателя на подаръка по име. Може да се добави и кратък текст, който пояснява защо е избрана иконата.