Днешният онлайн свят предлага да си закупите сувенири от България без да се налага да ходите по събори. Можете да намерите много традиционни предмети като ръчно плъстени вълнени кукли, ръчно изработени керамични съдове и тъкани килими. Как стоят нещата със закупуването на български икони обаче?  Въпреки че през последните години се наблюдава експлозия на интереса към иконите, трябва да знаете нещо важно по темата.

 

Няма български, гръцки, френски или полски икони. Иконите са сакрални образи на светци, на събития от Библията, на Спасителя Иисус Христос, на Пресвета Богородица. Ако сложим някаква националност пред думата икона, това ще значи просто, че дадена икона ще е създадена в България от български иконописец.

 

Тя обаче ще принадлежи на православната църква и православното вероизповедание, защото ще е изографисана според православния канон. Друг е въпроса дали тази икона ще бъде осветена и въведена в храм или ще бъде продадена на частно лице, което ще я разположи в дома си или ще я подари.

 

Какво хората разбират под български икони?

 

Не че няма икони, които са свързани с българското минало. Например иконите на св. св. Кирил и Методи са свързани с българската книжнина, но това не значи, че не може да видите икони на светите двама братя в църква в Гърция, Румъния, Сърбия, Македония.

 

Свети Иван Рилски се смята за небесния покровител на България, но неговото дело като светия съвсем нормално е напуснало пределите на страната.  Можем да дадем още десетки примерни, които да навеждат мисълта към така наречените български икони, но това ще е само насочване.  

 

Една икона на Дева Мария, било тя Елеуса, или Одигитрия, нарисувана от български иконописец може да се смята за българска икона, но само като произход. Иначе тя може да е копие на чудотворна икона от Атонски манастир, от Русия, от светите земи.

 

Откъде мога да си купя икона на промоционални цени?

 

Тук идва въпроса за продажбите на икони и за тяхното изографисване от български майстори иконописци. Отбелязахме интереса към закупуването на икони от българите, който е много голям. Днес можете да се свържете с иконописец, който да нарисува икона за вас на съответната цена. Това обаче няма да струва евтино, освен ако иконата е малка по размер. Рисуването на иконата не е никак евтин занаят откъм материали, които се използват. Затова и цените са сравнително високи.

 

Онлайн пазаруването обаче дава възможност за предлагане на икони на промоционална цена, но не в смисъла на класическото онлайн пазаруване. Възможно е в даден сайт за икони да се предлагат модели на намалена цена, за да се улеснят хората, които биха си закупили, но имат затруднения с отделянето на по-голяма сума. При всички положения, легалната продажба онлайн на иконите става с получаване на сертификат, който гарантира, че сте закупили автентичен продукт създаден от иконописец. Следващата стъпка е освещаването на иконата!