Иконите помагат на хората в техните дори често егоистични и неосъзнати търсения. За да помогне обаче за какъвто и да било проблем, към една икона трябва да се пристъпи с благоговение и смирение, защото тя е един от начините да се предаде човешката молба до Бог. Така  всеки може да се помоли в една атмосфера на дълбоко общение, за да поиска помощ. 

 

Много дълъг списък с икони – коя за какво помага – може да се направи. Общото обаче е, че чудотворните прояви се получават по неведоми пътища и молитвата пред дадена икона може да е само началото на процеса. Затова когато тръгва с молитва към иконата, човек не трябва да забравя три основни добродетели, които ще подсилят молитвата: вярата, надеждата и любовта.

 

С голяма слава са чудотворните икони, които помагат за конкретни неща. Повечето чудотворни икони са на Богородица и всяка от тях има много характерна история. Важно е да се знае, че всяка икона е уникална и ако например Владимирската икона на Дева Мария помага при сърдечни болести, то трябва да се знае, че тя е само една икона и могат да се направят нейни копия. Човек може да се моли и пред копие на икона, стига тя да е осветена според правила и човекът да подходи с необходимата вяра и смирение.

 

За да знаете коя икона за какво помага, трябва да отделите време, за да се запознаете с темата по-обстойно. Винаги можете да посетите храма във вашата енория и да поговорите със свещеник относно чудотворните икони и как можете да потърсите помощ пред иконата. Дори в храма, който посещавате да няма чудотворни икони, то там е идеалната среда да се усамотите.

 

Иконите на светците помагат според това какви са били техните дела. Например свети Йоан Рилски се смята за небесен покровител на България. Молитвите към него могат да помогнат за повдигане на духа на страната и за закрила на българите в тежки моменти.

 

Не малко икони се смята, че помагат на хората и заради вярвания, които са дошли от по-стари времена. Например иконата на св.св. Константин и Елена се смята, че помага срещу градушки; също така тя помага на хора, които са счупили ръка или крак.

 

Ангелите и Архангелите също се изобразяват на икони и са натоварени с много специално функции да помагат. Ангел Хранител например предпазва и помага срещу фобии и различни панически ситуации. Архангел Михаил покровителства полицаи, военни, пазачи, молитвата предпазва от врагове. Гавраил покровителства преподаватели, инструктори, артисти, журналисти. Можем да продължим с много дълъг списък от икони, които помага на хората и са свързани с техни професии.


Днес в Интернет можете много лесно да стигнете до информация коя икона за какво помага. Важното обаче е да опитате по традиционния начин, защото самото търсене и разговор със свещеника и влизането в църквата вече е акт, който повдига душата – каквото е едно от призванията на иконата.