Във всяко истински вярващо православно семейство има поне една икона вкъщи. Дори да не е голяма, там на една източна стена в дадена стая има едно кандило и малка икона над него. Това е мястото за молитва при изгрев слънце, за палене на свещ по време на празник; това е един малък сакрален кът в дома.

 

Какви икони трябва да имаме вкъщи не е въпрос само на личен избор, но и на познание и на жив интерес към каноните и въпросите на вярата.

 

Изписването на иконите не е занаят като всеки друг. Това е отговорно дело, което изисква особено състояние на духа, което несъмнено създава красиви произведения на религиозното иконописно изкуство. Иконите обаче са преди всичко свещени изображения, които служат като средство за общение с Бога, за почитане на Бог и смирена молитва пред Него и Неговите светци.

 

Ето защо, когато избирате свети икони за дома си, трябва да го правите с идеята за създаване на място, в което всеки от семейството да намирате покой и смирение за душата си. Това ще е мястото, в което всеки да укрепи духа си, ще се моли за благополучие за семейството. Тоест трябва да изключите всякаква декоративна функция свързана с иконата. Както и да е, независимо от вашите намерения, трябва ясно да разберете какви религиозни иконописни картини да търсите. Ако не знаете откъде да започнете, помислете над следващите мисли свързани с подходящи икони за дома.

 

Икона на Христос Вседържител – това определено е най-избираната икона за дома, защото представя Спасителя като Цар на небе и земя, с регалиите на Неговата божествена и човешка природа; с благославящ жест с дясната ръка и с книжнината на Евангелието.

 

Богородица – не са малко иконите на Богородица, които можете да изберете за дома си. Особено силна е иконата тип Елеуса/Умиление. Там Богородица и Младенецът са изобразени с притиснати бузи един към друг – символично изображение показващо безграничната любов.

 

Богородица Седмострелна, иконата в която седем стрели/саби са насочени към сърцето на Девата,  например носи хармония, предпазва от злo око, от ревност, завист и от злобата на другите хора. 

 

Не са малко чудотворните икони с Божията Майка, на които се правят копия. При тях  обаче трябва да сте внимателни с избора. Всяка една чудотворна икона е наситена със сила и се вярва, че помага за определени неща. Тоест първо е добре да прочетете за нея, да научите историята ѝ, и чак тогава да решите дали тя е подходяща за вашия дом.

 

От първенците на църквата, апостолите Петър и Павел също са много предпочитани за поставяне в даден дом. При тях обаче вече иконите имат друг заряд, те не са свързани с чистата вяра, но и с тълкуванието, разпространението на християнството. 

 

Свети Николай, свети Димитър, свети Георги, свети Мина са много обичани светии в България, но изборът на икона с техен образ е свързан с покровителя на дома който евентуално носи името на светията, или дадено важно събитие в дома се е случило на деня свързан със светията. Те са покровители на много професии, което също може да е предпоставка за избор.

 

Локални светци – тоест такива, които са важни със страната, в която живее православното семейство. В България не можем да не отбележим иконата на свети Иван Рилски, небесният покровител на България. Светите братя Кирил и Методи, които свързват християнската вяра и чувството за принадлежност към родната страна. Света Петка Българска също е изключителна светица с голяма слава из цяла България.

 

Празнични църковни иконитова са иконите, които изографисват знакови библейски събития предимно от Новия завет. Такива са Рождество Христово, Богоявленска икона, Петдесетница, Иконата на Възкресение, дори Разпятието изобразено върху малки икони, може да бъде видяно в православните домове. За този вид икони също е важно да се посветите на едно проучване и да изберете след това.

 

Можете да си представите, че това тук беше само примерен списък, който дава основни насоки. Когато избирате икона за вкъщи гледайте по-генерално на нещата. Изберете такава, която отговаря на духовната нагласа на семейството, на дома. Когато вярващ човек избира икона, винаги има една нишка, която го води! Осланяйте се на нея.