Иконата по своя замисъл може да не е класическа живописна картина, но със сигурност за подарък или за транспортиране тя трябва да бъде опакована също толкова грижливо колкото всяко друго произведение на изкуството. В този смисъл,  резонен е въпросът как се опакова икона, какво е по-специфичното.

 

Опаковката на иконата не трябва да е прекалено луксозна или като за карнавален подарък. Важно е да опазите качеството и целостта на иконата докато пристигне до адресата. Отношението към иконата през цялото време трябва да е като към свещен предмет. Не трябва да си позволявате суетене или да ви хрумват разни странности, за да измислите по-нестандартна опаковка. Това е свещен предмет, на които му предстои да бъде осветен и да стане част от нечий дом.

 

За опаковката първо ще трябва да имате подготвени материали. Те са: самозалепваща лента за боядисване; висококачествена хартия за опаковане; фолио на балончета; здрава картонена кутия; опаковъчно тиксо.

 

Ако опаковате икона, рамкирана със стъкло, първото нещо, което трябва да направите, е да предпазите стъклото от счупване при превозване и увреждане на повърхността на иконата. За тази цел можете да използвате специална самозалепваща лента за боядисване. По-добре е обаче иконата да се опакова отделно от рамки и други нейни предпазващи повърхности.

 

Следващата стъпка е да увиете иконата във висококачествена хартия за опаковане. Имайте предвид, че когато обвивате нерамкирана ръчно рисувана икона, трябва да използвате безкиселинна хартия, за да не повредите повърхността. След това увийте  икона с този найлон с мехурчета, с който децата много обичат да си играят. Той ще служи като втори защитен слой.

 

Изберете здрава картонена кутия с подходящ размер. Тя не трябва да бъде твърде голяма или твърде малка за вашата опакована икона. Поставете иконата вътре и запълнете празното място с амортизиращ материал, за да сте сигурни, че опаковката ви няма да се премести вътре в кутията при транспортирането.

 

И накрая, закрепете кутията с висококачествена опаковъчна лента, която ще държи всичко на мястото си, докато кутията бъде доставена до местоназначението. Можете допълнително да етикетирате кутията с вашата икона отвътре със специални етикети за доставка, като „Внимание“„Чуплива“ и др. Това обаче само ако я пренасяте на далече.  

 

Също така си струва да се отбележи, че когато става въпрос за наистина уникални и ценни ръчно рисувани православни икони, е по-добре да се наеме професионална компания, специализирана в такива опаковки. Тогава няма да ви се наложи да се питате как да опаковаме икона за подарък.  С този текст обаче, вече ще имате базисни познания за как се опакова икона и как да я подготвите за транспорт от едно място на друго.