Menu
Вашата количка

Икона на Свети пророк Илия - позлатена

Икона на Свети пророк Илия - позлатена
Нов -23 %
Икона на Свети пророк Илия - позлатена
  • Наличност: В наличност
99.00 лв.
129.00 лв.
Без данък: 99.00 лв.

Възможни варианти

Свети пророк Илия е родом от Тесвия, на север от Израел, в IX век преди Христа, по време на злия цар Ахав. Илия се прочул със своите чудеса измолени от Бога за благото на народа, в изобличаването на идоли, във владеенето на стихиите. Илия е пророк с такова голямо въздействие, че той е важен за евреите, за католиците, за православните, за мюсюлманите. Безброй са легендите и във фолклора, в които Илия се явява в своята сила.

Можете да видите Илия в икони, представен по различен начин. Някои са свързани с житието му, в които едновременно са показани всички важни събития от живота му, редом с излизането на огнената колесница в небето и неговото Възнесение. Той е представян и със символите на светец в иконите като истински пазител на вярата в единия Бог.

Всяко лято, в най-горещите дни, на 20 юли, Българската православна църква, чества паметта на един от най-великите Божии пророци – свети пророк Илия. 

На 20 юли имен ден имат Илия, Илийка, Илиян, Илияна и производните имена. Народът вярва, че свети пророк Илия е покровител на хлебари, кожухари, самарджии.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър