Menu
Вашата количка

Икона на Свети пророк Илия - ръчна изработка

Икона на Свети пророк Илия - ръчна изработка
Нов -20 %
Икона на Свети пророк Илия - ръчна изработка
  • Наличност: В наличност
79.00 лв.
99.00 лв.
Без данък: 79.00 лв.

Възможни варианти

Пророк Илия от град Тезвия в Галаад е една от най-важните фигури на Стария Завет; делата му са разказани в двете "Книги на царете" в Библията.Той е живял в 9 век пр. Христа, във времето на жестокия цар Ахав и царица Йезавел. В неговото житие се разказва за чудесата извършени от него и подвизите му за запазване в вярата в истинския Бог. Заради делата си на земята, той е смятан за пророк и предсказател, наричан и Ангел в плът, Илия е възнаграден от Бог който го взема при себе си в огнена колесница в небето.

Славата на Илия го предшества във всички религии тръгнали от Авраам. Евреи, християни, мюсюлмани, всички почитат свети пророк Илия като му отдават своите почести според своят религия. Православната църква го отбелязва на 20 юли, като много храмове в страната носят името на свети Илия. Той е единственият пророк старозаветник, който има тази чест. Народът го смята за гръмовержец и му приписва чудни легенди. На неговия празник, имен ден честват Илия, Илиян, Илияна, Илийка и производните имена.

Иконата на свети Илия го изобразява с лице към нас, като истински светия на православната църква. Има обаче и икона свързана с неговото житие, която показва най-важните описани Библейски събития от неговия живот: възкресението на мъртвец, изгнанието му в пещерата, молитвата му към Бога за назидание на невярващия народ, противопоставянето му на езическите последователи на Ваал и възнесението в небесните двери от огнена колесница.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър