Menu
Your Cart

Иверска икона на Света Богородица - ръчна изработка

Иверска икона на Света Богородица - ръчна изработка
-20 %
Иверска икона на Света Богородица - ръчна изработка
  • Наличност: В наличност
  • Model: 1017-1
119.00 лв.
149.00 лв.

Възможни варианти

Светогорският манастир наречен Иверски съхранява една чудотворна икона наречена икона на Богородица Иверска, наричана още Портаиса или Вратарница. Тя е истинска реликва защото идва от много стари времена, а съществуването ѝ е описвано от много легенди и през цялото време сякаш тя като живо същество се е движела през вековете, за да намери пристан в това сакрално място за всички православни християни по света – Света Гора.

Преданието разказва, че иконата първо е била в дома на една благочестива женя овдовяла рано. Това било в 9 век, когато имало жестоко иконоборческо движение по имперските територии на Византия. Войниците на император Теофил опитали да приберат иконата, но когато един я ударил с копието, от нея бликнала кръв. Уплашени войниците избягали, а жената след време пуснала иконата в морето, за да я спаси от други такива набези. Нейният син обаче се преселил да живее в Атон и разказал на местните за тази икона, така легендата за нея била жива. Два века по-късно монаси видели огнен стълб в морето и като се втурнали натам, видели, че той излиза от самата икона на Богородица. Те разбрали жеста на Майка Богородица, която решила да им служи като закрилница в този и в отвъдния живот. За прослава те сложили иконата в параклис в Иверския манастир и я кръстили Портаитиса Вратарница.

Днес има многобройни копия по целия православен свят на икона Иверска Портаиса. Християните се молят на нея специално при тежки заболявания, при душевни проблеми; тя защитава от кражби, измами, от посегателства, от пожари и бедствия. Тя е чудесна за покаяние и искрена молитва.

Напишете отзив

Бележка: HTML не е преведен!
Лош Добър
Notification Module
This is the sticky Notification module. You can use it for any sticky messages such as cookie notices or special promotions, etc.