Православните икони са много специални произведения на религиозната иконопис и те се класифицират като образи в следните категории. Йерархията на разположението в храма, може да се проследи, но това е по-скоро теологически въпрос. Конкретно за всички видове икони свързани с православната вяра, те биват няколко вида, като самите видове имат подразделения.

 

Най-важната икона е свързана с образа на Иисус Христос. Той може да бъде изобразяван като Пантократор/Вседържец на света. Той може да бъде изобразяван и в икони свързани със събитията от Новия завет. Иконата Неръкотворен образ на Христос пък се смята за копие на първата икона, запечатала образа на Спасителя върху кърпа. Затова тя се нарича и убрус, мандилион на гръцки, което значи плащеница. Смята се, че образът се е появил върху парче плат, с което Христос се е избърсал, за да изцери болен човек.

 

Иконите на света Богородица са следващите по-важност в светата православна църква. Те също биват няколко вида според това как е представена Богородица – сама, или в позиция спрямо нейния възлюбен Син.

 

Когато е сама, Богородица може да е изобразена като Оранта – молеща се; Когато е Агиосортиса, тогава е в цял ръст и е направена като икона за почитание на Божията Майка. Когато Тя държи Младенеца и го милва по бузата, тогава този тип се нарича Елеуса; когато Иисус е в ръцете ѝ и тя го сочи, се нарича Одигитрия (смята се, че точно този тип се приписва на нарисувания от свети Лука. Последния тип Богородица е този свързан с Христос седящ в скута ѝ, а от там той благославя света и определя съдбата му.

 

Света Дева Мария се рисува и в други православни икони, които са част от разказа за Нейния живот. Нейният образ се изографисва също с толкова голяма любов и почит като на Христос. Има обаче и други икони, които са свързани вече с теологичния църковен разказ. Светите Архангели също се изобразяват в икони. Светиите на църквата, като се започно от Апостолите ученици на Христос, четиримата евангелисти; всички равноапостоли, чието дело се свързва с покръстването на цели народи в православната вяра.

 

Също така светии и светици великомъченици, просветители, отшелници, божии люде безсребреници – всеки  заслужил място в историята на православната вяра от Христос насетне се изобразява в икона. В православната църква е прието да се изобразяват и старозаветни пророци, които по някакъв начин са предвестници на Христовото идване на земята.

 

Не на последно  място по важност са иконите изобразяващи сюжети от Стария и Новия завет. От Новия завет се изобразяват Светото кръщение край река Йордан. Благовещение; Възнесение Господне, Рождество, Тайната вечеря.

 

Всичко изброено дотук може да се види изографисано според каноните на православната църква и влиза в класификацията – всички видове икони.