Семейните икони са икони, на които са изобразени светци, Христос, Дева Мария или сцени от Евангелието. Един иконостас е семеен иконостас, когато са изложени иконите на всички светци покровители на семейството. Те са централната точка на иконостаса и често се предават от поколение на поколение.

 

Семейните икони са древен християнски обичай. Живите и починалите членове на семейството се представят от светци-покровители, защото всички са живи за Господа. Исус Христос, Дева Мария, Ангелът пазител и особено почитаните светци често са включени в семейните икони.

 

Иконописецът може да получи поръчка за създаване на нова православна семейна икона, която да продължи семейна традиция или да постави началото на нова, поради събитие в семейството. Например раждането на дете в ден свързан с даден светия, може да накара семейството да поръча икона и тя да бъде изписана на иконостаса. Ако детето бъде кръстено на светец, това също е събитие, което може да се смята за прелюдия към избора на нова семейна икона.

 

Семействата могат да поръчат икона, която ще бъде изрисувана в традиционния живописен стил, и ще бъде икона, която се свързва с историята на тяхното семейство. На пазара на съвременни икони може да се поръча християнска икона в различни цветове, размери и стилове. Миряните могат да изберат икона на син фон, икона златен фон или състарена на вид икона по метода кракле.

 

Семейните икони могат да се използват за защита на семейството, но това е друг въпрос. Например Свети Мина е известен покровител на семейството и в християнския дом могат да бъдат видени негови икони. Молитвите за здравето и благополучието на семейството могат да се отправят към него чрез молитва. Свети Архангел Михаил, Светото семейство, Богородица, това може да са икони важни за семейното щастие и благополучие.

 

В нашия сайт,  можете да поръчате икона свързана с вашата семейна традиция и да я получите навреме за вашия семеен празника. Използвайте възможността да разгледате сайта и да намерите тази икона, която е специална за вас като тема и като образ, защото е свързана с историята на семейството ви.