Има ли луксозни икони? Какво значат много скъпи икони? Могат ли да се купят луксозни икони онлайн?  Тези въпроси са сложни и спорни, защото думата лукс е противоречива и за вярващите християни много трудно една икона може да бъде наречена луксозна. Иконата има своето литургично предназначение и извън църквата, тя е просто сакрален предмет, който очаква да заеме мястото си.

 

В началото развитието на онлайн бизнеса, масовото производство на православните икони стана много популярно, цените скочиха. Това се дължи на редица причини, една от които, сакралното значение на иконата в православното християнство. Високите продажни цени са по-скоро свързани с рядкостта на иконата. Това обаче не я прави луксозна, а просто скъпа заради своята рядкост. Друг е въпросът как тя е попаднала за продажба на даден аукцион или качена за продажба онлайн.

 

Да имаш много скъпа икона означава да имаш икона с важна история. Когато икона се произвежда в манастир, това обикновено е реликва. В днешно време най-често срещаният начин за създаване на истинска автентична икона е от иконописци, които владеят занаята и които, за да създават тази автентичност, следват Канона. В него са посочени материалите за създаване на иконографското изображение, последователността на изографисване, дори поведението на зографа.

 

Стойността на иконата е скрита, тя има духовно измерение. Няма формули за изчисляване на точната цена на икона. Клиентът е най-добрият съдия по този въпрос. Един зограф може да сметне колко му струват материалите за създаването на дадена икона и в този смисъл, тя има пазарна цена и се продава на такава. Въпросът за луксозния статус обаче отива отвъд тази цена.

 

За да определим истинското значение на думата лукс, може да се наложи да влезем във философски разговор. Не е толкова необходимо обаче, защото е достатъчно да се върнем към истинското предназначение на православната икона. Това не е рисунка или картина. Това, което виждате изобразено не е само образ, но Божия ред в света. Иконата за православния християнин не е нито скъпа, нито луксозна, тя е свещена и има живее собствен живот. В този смисъл иконата е безценна.