Преди всичко иконите са изображения на Небесното на земята. Те са израз на православната вяра, учение и поклонение. Гръцката дума за "икона" е "Αгιογραφία", която може да бъде разделена на две думи: Άγιο, което означава „не от този свят” (нещо небесни) и Γράφω, което означава да пиша. Следователно иконите не са рисунки или творения на въображението. Те всъщност са писания за неща, които не са от този свят. Ето защо за иконата се използва често думата изписване, а не живописван.

Иконите представят Господ Исус Христос, Дева Мария и светиите, събития от Евангелските текстове и пророци от Стария завет, но също и  Светата Троица, Ангелите и Небесните войнства. Православните икони, за разлика от западните картини, променят перспективата и формата на изображението, така че да няма помене от натуралистичното. Това се прави, за да може вярващият да погледне отвъд видимостта на света и вместо това да насочи взор за духовната истина на светия човек или събитие.

Относно помощта от иконите

Преди да се помолите за помощ пред икона за ваше лично събитие или за някой близък, трябва да разберете истинското предназначение на иконите/ Православната църква използва икони за подпомагане на богослужението. Иконите са „прозорец към небето“ и ни помагат да се съсредоточим върху божествените неща, които се предават по време на литургията.

Докато иконите все още съдържат материални аспекти, като боя и цвят, ние сме научени да не отхвърляме физическия си живот, а вместо това да го трансформираме, както са го правили светите хора, представени в иконите. Важно е да се отбележи, че самите икони са обект на почитание, но не и на поклонение; те са път към поклонението пред Бога в Неговото Триединство (Отец, Син и Свети Дух).

Ето защо въпросът коя икона за какво помага е винаги вторичен. Иконата е път към Бога, образите в иконата не са директно почитание към светиите, но като измоление от тях пред Бога. В този смисъл, с молитвата християните са обръщат към дадения светия или към света Богородица, за да получат тяхното застъпничество пред Всевишния.

Как тогава да разбираме, коя икона за какво помага? Един от начините за разбиране на въпроса е като се насочите към житията на светиите и за какво те са признати, че са покровители. Например свети Николай Чудотворец като покровител на моряците, рибарите, банкерите, фармацевтите, ако даден човек има такава професия, може да се помоли на светията за помощ при определени дела или за подкрепа, и закрила.

Като следвате този пример, има и много други. Свети Стилиян се нарича Детепазител. Пред неговата икона можете да се помолите за закрила на дете и за неговия успех, за да може пеленачетата да растат здраве, за изцеление на болно дето. Свети Мина е покровител на семейството, молитвата пред неговата икона помага за решение на проблеми в семейството; той обаче помага и на хора при проблеми с очите.

Свети Георги покровителства армията и пастирите, на него могат да се молят и воини, и селскостопански работници за урожай и за по-плодотворна година. Свети Димитър покровителства търговци и строители, но и се смята, че молитвата при иконата му помага при ставни заболявания. Икона със свети Петър и Павел от друга страна помага при различни фобии, при страх от смъртта, при различни болести. Ако търсите справедливо решение за живота си или сте несправедливо обвинени, също може да се помолите пред тяхна икона.

Коя икона на Богородица за какво помага

Относно иконите на Богородица, нещата стоят по различен начин – поне що се отнася до проявленията на иконите. Не са никак малко чудодейните истории с икони на Пресветата, които се появяват или изчезват от манастири, пътуват на далечни разстояния, появяват се във въздуха, а да не говорим и за безбройните истории, свързани с изцеления на болни.

Сред тези чудотворни най-известни икони на Богородица са: Пресвета Богородица Йерусалимска, която помага при епидемия, при парализа, при очни заболявания. Изключителна е помощта на Богородица Троеручица – легендарна икона, която помага за успехи в бизнеса и работата, която пази от корупция и крадци. Ако насочим погледа си към България, ще видим, че Иконата на Света Богородица в Рилския манастир също е чудотворна и също е натоварена да пази от епидемии и да помага при тежки болести.

В България чудотворните икони са повече от 20 и са разпръснати по храмове в страната. Ако ви трябва съвет къде и как да се помолите, най-добре е да отидете при свещеник, за да разговаряте и да научите повече.

Освен множеството чудотворни икони, които са традиционни иконографски образи за православното християнство има и други такива, които също са помощници. Например  „Спорителница хлебов”, помага на хората, които работят в селското стопанство; предпазва от вредители, носи богата реколта и помага за избавяне от гладни години. „Пресвета Богородица Неувяхващ цвят” също има нетрадиционна иконография, като тя помага за запазване на целомъдрието, за подсилване на вярата и запазване на чиста и неопетнена душа. Чудотворната икона на „Света Богородица Седмострелна” помага срещу уроки и магии, но и помага да смирите душата си, да придобиете милосърдие.

Няма как да научите за всички икони за какво помагат. Практически е невъзможно в един текст да се добави всичко това. По-скоро трябва да се посветите на разбирането на иконите като начин за комуникация и като тяхното послание вътре в храма. Когато се посветите в знанието за православната иконопис и православната вяра, вие ще подсилите вашата лична вяра и тогава, всяка икона ще може да бъде ваш пряк път до божественото откровение.