Да имаш икона вкъщи и дори цяла стена с икони, не е светотатство. Напротив, това е традиция на много, много години. Затова никак не е нетипично и до ден днешен хората да си подаряват икони поради различни поводи. Има ли обаче някакви тънкости по темата.

 

Най-често хората си подаряват икони на специални поводи. Например като подарък за юбилей, на кръщене, на имен ден на светец, чието име носи и човекът, който ще получи иконата. Важното е обаче иконата да бъде подарена както подобава на повода – закупена от място гарантираща нейната автентичност, добре опакована, подарена на човек, който ще оцени нейната духовна и материална стойност, и ще се грижи за нея.

 

Обикновено в онлайн магазините за икони, има хубави икони за подаръци. Там се предлагат икони на Иисус Христос, икони на Богородица, икони на важни светии, икони на библейски сцени. Логично е например на 15 август да се вземе икона на Богородица за подарък на жена или момиче носещо името на Светата Дева. Или пък на 11 май, удачен подарък е иконата на Кирил и Методий, на човек носещ едно от двете имена.

 

Ако пък имате колебание кога се подарява икона, можете да идете до най-близката църква и да разговаряте със свещеник, от който ще получите ценен съвет. Така ще научите не само как да изберете подходяща икона за подарък, но и много повече за самите икони и тяхното предназначение. Това знание, можете да ползвате не само, за да закупите нова икона, но и за себе си, как да се отнасяте към иконите, как да ги почитате по време на посещение в храм, как да ги поставяте вкъщи.

 

След като имате повече познание за иконите, много по-лесно ще си отговорите на въпроса удачен подарък ли е иконата. Тя може да е много удачен подарък ако е избрана с грижа и мисъл за човека, за когото е предназначена. Той може да има юбилей, може да има имен ден, може да има годишнина. Всеки повод, който включва нещо сакрално за човека, може да бъде уважен със специален подарък какъвто е една икона.