Тази тема изцяло е повлияна от търсенията на хората онлайн, по някакъв начин да обвържат собствените си разбирания и черти от характера с образите в иконите. Да се свързват православните икони и зодиите обаче не е най-удачното решение при избора на иконата.

 

Преди да навлезем по-надълбоко в темата, следва да се каже, че иконите са атрибути на православната вяра и те по никакъв начин не могат да се свързват със зодиака. Както православната църква, така и зодиакът са организирани в слънчевата година. Православният календар има свои собствени закони и те са базирани на православното богослужение, докато зодиакът има древни корени, които не са свързани с религиозното познание.

 

Откъде идва и объркването, или по-скоро смесването на търсенето обединено под „икона според зодията”.  Когато се вгледате в различни видове икони и образи дори в православните храмове, ще видите символи, които се припокриват. Тоест ще видите образ на лъв ( в зодиака, той е свързан със зодията лъв, но в православната църква той е зооморфен символ на един от четиримата евангелисти – свети Марк).

 

Светата Майка Богородица се нарича Дева, но това не значи, че тя има нещо общо със зодията дева. Рибата е символ на Иисус Христос, но това не значи, че той по някакъв начин е свързан със зодиакалния знак. Изобщо като се загледаме в образите, ще видим, че има появяващи се символи и в православния календар, и в астрологическия, но те нямат смислово единство.

 

Много по-лесно бихте направили връзка между иконите и професията на човека, така че да изберете икона според нея. Когато познавате кои професии са покровителствани от даден светец, тогава лесно ще изберете икона за личен подарък към някои близък и скъп човек.

 

Например свети Николай Чудотворец покровителства банкерите, моряците, търговците, фармацевтите. Свети Димитър е покровител на строителите. Света Екатерина е покровителка на майките и децата, така както е Пресвета Богородица. Свети Йоан Кръстител е покровител на кумството, побратимството, на шивачите.

 

Можем да продължим да изброяваме още дълго кои светии какво покровителстват. Основното обаче е да ви насочим към идеята, че иконата не е добре да се избира според зодията. Възможно е на някой човек, роден на Димитровден и кръстен на светията да му бъде подарена икона с лика на Димитър Солунски, но тя няма да се обвърже със зодията, а с това, че човекът е роден на този ден и неговите родители се надяват, да получи покровителство от самия светец.

 

За разлика от зодиакалните знаци, които се управляват от материалните тела на планетите и се изчисляват по този начин, православното християнство е свързано с Новия завет, животът Христов, житията на светиите и светиците изграждащи Христовата църква на земята и небето. Хората вярващи и изповядващи вярата живеят в тайнството на тази църква, и зодиите не са им необходими за осъществяване на вярата им.